Τo μαγευτικό Μπατσί στην Άνδρο

Άνδρος. Tο στολίδι των Κυκλάδων!

Το Μπατσί βρίσκεται στην Άνδρο, το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων σε απόσταση μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Είναι με μικρή διαφορά το δεύτερο σε έκταση νησί μετά την Νάξο. Κατα κοινή ομολογία το νησί διαφέρει πολύ από όσα νησιά γνωρίζετε και μοιάζει να είναι σαν μια μικρή Ελλάδα. Η Άνδρος έχει ακτογραμμή με πάρα πολλές πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα. Στο τοπίο της κλέβουν την παράσταση τα ψηλά βουνά, οι χαράδρες, τα μικρά και μεγάλα ποτάμια, οι κοιλάδες φυτευμένες με αμπέλια και φυσικά τα ατέλειωτα τρεχούμενα νερά.

Η Άνδρος είναι καταπράσινη και κατάσπαρτη με κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές. Το νησί, λόγω της μικρής της απόστασης της από την Αττική, είναι ιδανική για σύντομες αποδράσεις και μια οικονομική λύση για πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές.

To μαγευτικό χωριό Μπατσί

ΜπατσίΤο Μπατσί στην Άνδρο είναι ένα παραλιακό παραδοσιακό ψαροχώρι της Άνδρου. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από το Γαύριο και 27 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, με πολλά μπαράκια, ταβέρνες, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα. Η κεντρική παραλία στο Μπατσί είναι απάνεμη με την ψιλή χρυσή άμμο και είναι πλήρως οργανωμένη. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση δίνοντας μια αίσθηση που μας παραπέμπει σε εικόνες ξεγνοιασιάς και καλοκαιρινής ευτυχίας. Το Μπατσί είναι γνωστό τουριστικό θέρετρο από τη δεκαετία του ‘70. Ανηφορίζοντας προς την Πίσω Βρύση, όπου η λαϊκή παράδοση λέει ότι ζούσαν νεράιδες, καθώς και στο Άνω Μπατσί θα ανακαλύψτε πολλές ομορφιές στον παλιό οικισμό.

 

Παραλίες κοντά στο ΜπατσίΠαραλία Μπατσί

Παραλία Μπατσί: Μέσα στον οικισμό, με άμμο, μεγάλη οργανωμένη, οικογενειακή παραλία με αρμυρίκια. Ασφαλής για μικρά παιδιά, με ανέσεις ιδανική για ξεκούραση δίπλα στο κύμα.

Κολώνα: Μικρή ήσυχη, αμμουδιά σαν αγκαλιά απέναντι από το Μπατσί με υπέροχη θέα στον οικισμό.

Στιβάρι: Μόλις ένα χιλιόμετρο από το πολύβουο λιμανάκι του Μπατσίου η μικρή παραλία είναι ήσυχη, απόμερη, συνδυάζει βράχια και αμμουδιά, βότσαλα – εντός και εκτός θαλάσσης.

Αγία Μαρίνα: Στενή και αμμώδης παραλία μετά το Μπατσί. Συγκεντρώνει κυρίως οικογένειες, έχει μια πολύ συμπαθητική ταβέρνα κτισμένη πάνω στην άμμο.

 

Αξιοθέατα κοντά στο Μπατσί

Μονή Ζωοδόχου Πηγής της Αγίας

Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού και βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί. Αρχικά στο μοναστήρι διέμεναν καλόγεροι μέχρι το 1928. Από εκεί κι έπειτα το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Η Μονή εορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Ο χωματόδρομος που ξεκινά από τον Άγιο Κυπριανό και μονοπάτι από το Μπατσί οδηγούν στο μοναστήρι.

Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής Άνδρου

Μια μεγάλη Πόλη στης Αρχαίας Άνδρου. Η Υψηλή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οχυρωμένους οικισμούς της πρώιμης εποχής του Σιδήρου στο Νότιο Αιγαίο. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαϊκής φάσης της ακρόπολης, καθώς και της οχύρωσης της γεωμετρικής εποχής. Μεγάλες αγροικίες των ιστορικών χρόνων ήλθαν στο φως, στην ευρύτερη περιοχή της Υψηλής. Η αρχαία πόλη της Υψηλής, στο Απροβάτου, ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι πρώτες ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά αρχαία λείψανα, όπως το ναό στο κέντρο της ακρόπολης, κτήρια και τμήμα του τείχους, καθώς και πολλά κινητά ευρήματα. Η ανασκαφή έδωσε σημαντικότατα ευρήματα, πολύτιμα για τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή στις Κυκλάδες και ευρύτερα στο Αιγαίο. Το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο πιθανόν στη θεά Δήμητρα, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνέχισε τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης

Η πλάκα με τον ύμνο της θεάς Ίσιδος, νομίσματα, γλυπτά, αγάλματα. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο της κοινότητας Παλαιόπολης, χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές. Βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού της σημερινής Παλαιόπολης. Σημαντικότερα εκθέματα αποτελούν το μαρμάρινο λιοντάρι, μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αρτέμιδος και μαρμάρινη πλάκα με τον μοναδικό στην Ελλάδα σωζόμενο ύμνο προς τιμήν της θεάς Ίσιδος. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Παλαιόπολης (15χλμ. από το Γαύριο και 20 χλμ. απο την Χώρα).

 

Μονοπάτια κοντά στο Μπατσί

Νο. 11 Μπατσί – Κατακοιλος – Ανω Κατάκοιλος – Αρνη

Μονοπάτι 11 - ΜπατσίΌμορφη διαδρομή από την τουριστική ακτογραμμή στην αγροτική ενδοχώρα. Εναλλαγές τοπίου, αγροτικά μνημεία και έντονο ανάγλυφο. Πρόσβαση: Δρόμος από Γαύριο προς Μπατσί στρίβοντας προς Κατάκοιλο, σε κάθετο τσιμεντόδρομο παράλληλα με κατοικία. Κατάσταση διαδρομής: Βατή (μικρά στενά κι απότομα τμήματα στην Άρνη)

Νο. 9α Αρχαιολογικός χώρος Παλαιοπόλης – (Κυκλική)

Καταπληκτική κυκλική διαδρομή εξερεύνησης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης, πρωτεύουσας της Άνδρου για μια χιλιετία. Ενδιαφέροντα σωζόμενα λείψανα, κατάφυτα τμήματα διαδρομής, υπέροχες θέες προς την ακτογραμμή και τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο του Πετάλου. Η παρθένα παραλία της Παλαιόπολης με τον βυθισμένο αλλά ορατό αρχαίο λιμενοβραχίονα, μόλις μερικά από τα θέλγητρα. Συνδετικό τμήμα της διαδρομής μας οδηγεί στην κυρίως διαδρομή με αρίθμηση 9 που συνδέει το Άνω Απροβάτου μέσω Άνω Παλαιόπολης με Πιτροφό και Στραπουργιές. Πρόσβαση: Δρόμος από Γαύριο προς Παλαιόπολη, στον κάθετο δρόμο προς την παραλία απέναντι από το αρχαιολογικό Μουσείο. Κατάσταση διαδρομής: βατή, με κατά τόπους αυξημένη βλάστηση