Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη του νησιού, αλλά παρουσιάζει επίσης ίχνη ρωμαϊκής οχύρωσης. Το κάστρο ονομάζεται επίσης Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Γριάς από τους κατοίκους του νησιού.

Οι Ενετοί ήταν εκείνοι που έχτισαν το κάστρο στα βόρεια του κόλπου του Κορθίου, κοντά σε υψόμετρο 600 μέτρων, για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των πειρατών. Αν επισκεφθείτε το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο, θα δείτε τα παλιά υδραγωγεία και τα σπίτια που στέκονται ακόμα όρθια.

Η περιοχή περιβάλλεται περιμετρικά από βουνά. με απότομους βράχους και αιχμηρές κορυφές. Όποιος το επισκέπτεται έχει την εντύπωση ότι οι βράχοι ανεβαίνουν προς την κορυφή. Τα βουνά, τα τείχη και οι πέτρες επιβεβαιώνουν στον συνδυασμό τους τον χαρακτηρισμό του απόρθητου, όπως και οι πολλοί θρύλοι πίσω από το κάστρο.

Το Κάστρο της Φανερωμένης – Οι θρύλοι και ο μύθος

Όσον αφορά τον θρύλο πίσω από την κατασκευή του κάστρου, οι περισσότεροι μιλούν για μια ηλικιωμένη γυναίκα που πρόδωσε τους Έλληνες στους Τούρκους και στην προσπάθειά της να διαφύγει έπεσε στον γκρεμό. Η μνήμη της γριάς παρέμεινε αθάνατη στο πέρασμα των χρόνων και λίγο πιο κάτω στο δρόμο έδωσε το όνομα στη διάσημη παραλία “Της Γριάς το πήδημα”.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο θα πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε από μακριά τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Κοντά στην είσοδο του κάστρου (200 μέτρα αριστερά από την πύλη), υπάρχει μια σπηλιά με σταλακτίτες, η οποία αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Η εκκλησία στο κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με πανηγύρια, μουσική και χορούς.