Ο Πύργος Αγίου Πέτρου στην Άνδρο, χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), και αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία στις Κυκλάδες. Αυτό το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό δημιούργημα μαρτυρά την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Πύργος Αγίου Πέτρου – Αρχιτεκτονικά Στοιχεία

Ο Πύργος Αγίου Πέτρου είναι κυλινδρικός, με ύψος περίπου 20 μέτρα και διάμετρο βάσης 9,40 μέτρα. Κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο, διατηρεί μια επιβλητική παρουσία στο τοπίο της Άνδρου. Το εσωτερικό του πύργου φιλοξενεί μια ελικοειδή σκάλα, η οποία οδηγούσε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους. Στην κορυφή του υπάρχει ένα άνοιγμα καλυμμένο από μια μεγάλη πέτρα, ενώ λίγο πάνω από το υπέρθυρο υπάρχει μια καταπακτή που οδηγεί στο επάνω επίπεδο.

Πύργος Αγίου Πέτρου Άνδρος

Το μικρό μέγεθος του πύργου επιτρέπει την άνοδο μόνο σε ένα άτομο τη φορά. Η σπειροειδής σκάλα, κατασκευασμένη από πέτρα που προεξέχει από τον εσωτερικό τοίχο, ξεκινά από το ισόγειο και καταλήγει στον τελευταίο όροφο. Ένας εσωτερικός τοίχος από κατεργασμένη πέτρα, που είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένος σήμερα, βρίσκεται μέσα στον πύργο. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει στέγη, και το πάνω μέρος του πύργου έχει κατεδαφιστεί, με την αρχική του μορφή να υπολογίζεται πως ήταν 2-3 μέτρα ψηλότερη.

Τοποθεσία

Ο Πύργος Αγίου Πέτρου είναι χτισμένος σε μια προνομιακή θέση, που δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα. Αυτή η τοποθεσία έδινε τη δυνατότητα να ελέγχονται τα πλοία που πλησίαζαν το νησί. Επιπλέον, γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης χαλκού, που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν και στην αρχαιότητα, υποδηλώνοντας ότι ο πύργος είχε ρόλο στην επιτήρηση τόσο της στεριάς όσο και της θάλασσας.

Ο Πύργος Αγίου Πέτρου στην Άνδρο αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της ελληνιστικής εποχής και ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της περιοχής. Η κατασκευή και η στρατηγική του θέση μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του στην αρχαιότητα, ενώ η διατήρηση του σήμερα τον καθιστά ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου.