Ένα μοναδικό ξενοδοχείο στην Άνδρο… μια ανάσα από την αμμουδιά!

post-title Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο https://hotel-chryssiakti.gr/wp-content/uploads/kastro-faneromenis-3-640x466-1.jpeg 2022-12-12 16:00:34 yes no Αναρτήθηκε από Kατηγορίες: Άνδρος, Αξιοθέατα

Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο

Αναρτήθηκε από Kατηγορίες: Άνδρος, Αξιοθέατα
Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο

Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο, αποτελεί την μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη του νησιού, που παρουσιάζει όμως και ίχνη Ρωμαϊκής οχύρωσης. Το κάστρο ονομάζεται και Πάνω Κάστρο ή της Γριάς το Κάστρο από τους κατοίκους του νησιού. 

Οι Βενετοί ήταν εκείνοι που έχτισαν το κάστρο στα βόρεια του Όρμου Κορθίου κοντά στα  600μ. υψόμετρο, ώστε να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις των πειρατών. Αν επισκεφτείτε το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο θα δείτε και τα παλιά υδραγωγεία και σπίτια που σώζονται ακόμα. 

Την περιοχή στην περίμετρο της την αγκαλιάζουν βουνά. με απότομους γκρεμούς και κοφτερές κορυφές. Όποιος την επισκέπτεται έχει την εντύπωση ότι τα βράχια ξεφυτρώνουν στην κορυφή. Τα βουνα, τα τείχη και οι πέτρες επιβεβαιώνουν στον συνδυασμό τους τον χαρακτηρισμό του απόρθητου, όπως και πολλοί θρύλοι πίσω από το κάστρο. 

Το Κάστρο της Φανερωμένης – Οι θρύλοι και ο μύθος

Όσον αφορά τον θρύλο πίσω από την κατασκευή του κάστρου οι περισσότεροι μιλούν για μια γριά, που πρόδωσε τους Έλληνες στους Τούρκους και πάνω στην προσπάθεια της να ξεφύγει έπεσε στον γκρεμό. Η μνήμη της γριάς έμεινε αθάνατη στο πέρασμα των χρόνων και λίγο πιο κάτω έδωσε το όνομα στη διάσημη παραλία “Της Γριάς το πήδημα“.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό. Κατα την διάρκεια της διαδρομής θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε από μακριά τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Κοντά στην είσοδο του κάστρου (200 μέτρα αριστερά της πύλης) βρίσκεται και ένα σπήλαιο με σταλακτίτες, που σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας.

Η εκκλησία στο Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με γιορτές, μουσικές και χορούς να έχουν την τιμητική τους. 

Φορτώνει…

Μετάβαση στο περιεχόμενο