Οι Καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο είναι προσβάσιμοι από ένα καταπράσινο μονοπάτι, γεμάτο βλάστηση και υπέροχα τοπία. Πιο συγκεκριμένα βρίσκονται στο χωριό Αποίκια, μόλις 10 λεπτά από τον κεντρικό δρόμο. 

Καταρράκτες Πυθάρας – Μια παραμυθένια διαδρομή

Το μονοπάτι που καταλήγει στους καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο είναι πραγματικά μαγευτική. Η ομορφιά του ‘Νεραϊδότοπου” όπως τον αποκαλούν οι λαϊκές παραδόσεις συγκινούν και εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη. Μέσα στο καταπράσινο αυτό μέρος, τα ερμητικά νερά που τρέχουν σχηματίζουν καταρράκτες και λίμνες με άφθονη υδρόβια ζωή. Τις πηγές θα τις βρείτε στο βουνό Πέταλο, στις Ευρουσιές, οι οποίες εκβάλουν στην παραλία Γυάλια. 

Καταρράκτες Πυθάρας Άνδρος

Όλη η εμπειρία στους καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο θυμίζει μαγεμένο  όνειρο. Σαν παραμύθι με ξωτικά, μονόκερους και πολύχρωμα λουλούδια, μια αίσθηση που πραγματικά δεν έχει κάνεις βιώσει μέχρι να τους επισκεφτεί. Όσο βαδίζετε προς τους καταρράκτες θα γίνετε ένα με την πλάση, θα αισθανθείτε τις μυρωδιές και θα αφουγκαστείτε τους ήχους.

Ένα μοναδικό οικοσύστημα των Κυκλάδων

Οι Καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο αποτελεί ένα μικρό οικοσύστημα με μοναδικά όμως ζώα και φυτά. Δεν πρέπει να λησμωνούμε ότι τα νερά χρησιμοποιούνται και για το πότισμα των γύρω χωραφιών. Από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν και το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη “Φάμπρικα” λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών.

Οι Καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και αξέχαστα σημεία των Κυκλάδων και σίγουρα αξίζουν την επίσκεψή σας.